17 Mart 2015 Salı

Mysql -Wampserver Offline Hatası Çözümü

MYSQL Veritabanı İşlemleri
            Merhaba arkadaşlar bu blog sayfamızda MySQL üzerine çokça karşılaştığım sorunları, çokça kullandığım teknikleri paylaşacağım umarım yararlı olur.
MySQL  hızlı, kolay öğrenebileceğiniz  neşeli bir konudur. Veritabanı  oluşturma ,  tablo  oluşturma ve tablo ilişkilendirme  gibi konularda sıfırdan yeni başlayan arkadaşları da düşünerek ve ileri seviyedeki arkadaşlarımızıda sıkmayacak şekilde paylaşımlarda bulunmaya çalışacağım.

           Kullandığım kaynaklar;  genelde İngilizce içerikli makaleler, yararlı gördüğüm ve nette paylaşıma sunulmayan bilgileri  içeren  makalelerden derlediklerim den oluşmaktadır.
İlk olarak, Çalışma ortamlarımızdan bahsedelim;

        WampServer : Veriatabanlarımızı oluşturabileceğimiz, ve programlama dilleri ile bağlantı kurup sorgular çekmemizi sağlar. Ayrıca veritabanı üzerinde yapılabilcek hertürlü işlemi  wampserver üzerinden gerçekleştirebiliriz. ör: Veritabanı ekleme, silme, düzenleme, yetkilendirme, dışa aktarma,
...procedure oluşturma, fonksiyon ,trigger... gibi her türlü işlemi burdan yapabiliriz.
       
Visual studio 2012: Bu IDE ile de C# programlama dili kullanarak gerçekleştirilen projemiz ile wamp serverda oluşturuduğumuz veritabanımıza bağlantı sağlayıp işlemler gerçekleştireceğiz. Mysql-PHP
bağlantıları üzerine çokça  paylaşımlar bulunmaktadadır  bu sebepten biz .NET ile oluşturduğumuz web tabanlı projelerimizden Mysql e bağlantı kuracağız. Bu konularda  ince ayrıntılara yer vereceğiz.

Setupları  ilgili kelimeler üzerinde link olarak ekliyorum buralardan indirip yükleyebilirsiniz .Wamp server  kurulumu gayet basittir.Visual Studio  da kurulum üzerine nette bulabileceğiniz  çokça paylaşımlar mevcuttur.

Wampserver kurulumunu yaptıktan sonra şu adımları izliyoruz;
  1. wampserver çalıştırıyoruz ve pc mizin sağ alt köşesinde yeşil rengini alması lazım bir kaç sn sonra  yeşil olduktan sonra , sol tıklayıp phpmyadmin e tıklıyoruz ve panel sayfasına gidiyoruz.
  2. Eğer yeşil değil kırmızı veya sarı ise: bikaç sorun var demektir. 
 Önceden yüklediğimiz Visual stduio nun  web servis ile porltar çakışıyordur ki, ikiside 80 portunu kullanıyor bu durumda ;

        yine simgeye sol tıklayıp-->Apache -->httpd.conf dosyasının içeriğini notepad++ veya text dosyası ile açıyoruz. yada Direk C:\wamp\bin\apache\apache2.4.9\conf yolunda   httpd.conf dosyasını bulabiliriz.
ve Listen::80 yazan kısımları bulup değiştiriyoruz.90(istediğniz başka kullanılmayan bir portta verilebilir) veriyoruz ve kaydediyoruz . Sonra restart all services deyip  wamp serveri tekrar başlatıyoruz.


httpdconf dosyası
notpad++ da conf dosyasını düzenleme


  • Şimdi tekrar phpmyadmini açıyoruz ama bu sefer  90 portu ile açmamız lazım yani adres satırna :  http://localhost:90/phpmyadmin/     şeklinde  :90 kısmını ekleyerek giriş yapıyoruz.
  •  sürekli bunu yapmak istemeyen olursa gidip configürasyon dosyalarından localhost port numaraları var onu kendine göre bir port ile düzenleyip tek tıklama ilede açabilir size kalmış ben uğraşmak istemedim direk yazıyorum hatta sayfayı yer imlerine aldım ordan giriyorum :)
 Artık wapserverda VT (Veritabanı)   oluşturabiliriz.


phpmyadmin



bu kısımda üsteki menülerden VT oluşturabiliriz.  Burdan sonrası  zaten  belli seviyedeki arkadaşlar kendi veritabanını oluşturup gerekli özellikler sağlayabilecek  durumda olduklarını düşünüyorum.


Bir Sonraki Paylaşım: Veritabanına .Net  tarafından bağlantı kuracak sınıfı oluşturmak olacak bu sınıflarımızı  kendimize arşiv olarak saklayabiliriz her projemizde  ekleyip direk kullanabilecez.

İlk yazımız olmasından dolayı bazı arkadaşlarımızıza basit gelmiş olabilir ama port sorunları sıkça karşılaşılan bir durumdur dikkat çekmek istediğim nokta burasıdır. Kusur varsa buyrun beraber düzeltelim yorumlarınız ile  yeni eklentilerde yapabilirim konu üzerine .

İyi çalışmalar.